News

Viewray: Nog meer patiënten behandelen met revolutionaire bestralingstechniek

Date: Tuesday, 1 May 2018

30 april 2018

VUmc heeft een tweede MRIdian-apparaat aangeschaft voor het bestralen van kankerpatiënten. Zo kunnen nog meer patiënten met nier-, prostaat-, blaas-, borst-, endeldarm-, alvleesklier-, lever- en centrale longkanker behandeld worden met deze precisiebestraling. Bovendien is dit het nieuwe apparaat ‘sneller’ en is de behandeling dus korter.

Nu al komen mensen van heinde en verre naar Amsterdam omdat VUmc het enige centrum is dat een MRI-gestuurd bestralingstoestel heeft. Deze zomer wordt ook het 'eerste' MRIdian-apparaat van VUmc omgebouwd (naar de nieuwste techniek). Gevolg: meer patiënten kunnen er gebruik van maken en de behandelingstijd is korter.

VUmc schafte als eerste Europese ziekenhuis in 2016 de MRIdian aan. Sindsdien zijn in VUmc al meer dan 1800 behandelingen bij honderden patiënten uitgevoerd.

Ben Slotman, hoofd Radiotherapie bij VUmc: "De hoge verwachtingen zijn volledig uitgekomen. We kunnen nu veel meer patiënten helpen, die eerst niet bestraald konden worden Dit is echt de toekomst van de radiotherapie."

Tumor continu in beeld Door de geïntegreerde MRI-scanner in de MRIdian worden gedurende de bestraling MRI-beelden gemaakt, zodat de tumor ook tijdens het bestralen zichtbaar is. Uniek is ook dat de patiënt actief mee kan helpen aan zijn eigen bestraling. Via een monitor kan de patiënt de beweging van zijn tumor zien en zichzelf in de juiste positie brengen door zijn ademhaling te reguleren. De bestraling is hierdoor veel nauwkeuriger op de tumor gericht met geringere schade aan het omliggende gezonde weefsel . Zo is een kleiner aantal bestralingen met een hogere dosis mogelijk met minder kans op ernstige bijwerkingen.

Het apparaat heeft het grote voordeel dat het alleen bestraalt wanneer de tumor op de juiste plaats is, bevindt, bijvoorbeeld bij tumoren die bewegen door de ademhaling van de patiënt in de borst- en buikholte. Behandeling heeft hierdoor vooral meerwaarde voor patiënten met nier-, prostaat-, blaas-, borst-, endeldarm-, alvleesklier-, lever- en centrale longkanker. Het merendeel van de patiënten kan de behandeling binnen twee weken afronden, waar dit normaal vaak vier tot zeven weken duurt.

Ben Slotman: "Voor sommige vormen van kanker, zoals een tumor in de alvleesklier, wordt vaak een langdurige bestralingsserie toegepast om ernstige schade te voorkomen. Deze nieuwe aanpak is niet alleen prettiger voor de patiënt - kortere behandeling, minder bijwerkingen - maar we verwachten ook dat het effectiever is en de patiënten langer ziektevrij zullen zijn."

bron: https://www.vumc.nl/afdelingen/over-vumc/nieuws/tweede-bestralingsapparaat-mridian/